Hvad er godt brød?

Godt brød... er der noget bedre? Brød der dufter og smager, brød der mætter, brød man ikke kan få nok af.

Grundlæggende laves brød ved at dejen lægges, æltes, og hæver. Dejen slås op til brød, der efterhæver, bages i ovnen og til sidst køler brødet af på bagerist. Det interessante for en hjemmebager er imidlertid, hvordan man kommer fra det dødssyge, smuldrende brød, der smager af gær og ligger som beton i maven, til det duftende lette brød, med saftig krumme og sprød smagfuld skorpe. Her er det min personlige erfaring at langt de fleste bage- og kogebøger ikke er til meget hjælp (se dog "bøger").

Aha!

En overraskende erkendelse for mig var, at ingredienserne i sig selv ikke garanterer et godt brød. Man kan købe lige så meget stenmalet biodynamisk speltmel man vil, og alligevel ende med det samme dødsyge hjemmebagte brød. Dermed ikke være sagt, at melets kvalitet ingen rolle spiller - det brød du bager, kan aldrig blive bedre end det mel du anvender. Prøv blot at stikke næsen i en pose økologisk stenmalet hvedemel og mærk hvordan det dufter af korn! Fantastisk.

Men det var en aha-oplevelse af de helt store for mig, da jeg opdagede, hvor afgørende bageteknikker og metoder er for det færdige resultat. Går man væk fra metoder, der sigter efter hurtigt bagt brød med stor volumen, og undersøger de mange metoder, der er udviklet for at sikre et brød med smag, duft og bid vil man komme tættere på det gode brød. Der findes mange spændende metoder og teknikker, nogle ældgamle og nogle nye, men alle har de til fælles at de tager tid.

Tid

Tid er en af de vigtigste ingredienser i godt brød. Vil man ikke tage sig tid - tid til at lade dejen hæve, men også tid til at øve sig og samle erfaringer - kan man lige så godt lade være med at bage. Når det er sagt, behøver det ikke være bøvlet at bage godt brød, og man kan sagtens passe et langtidshævet brød ind i en almindelig hverdag. (Her er køleskabet til enorm hjælp!)

Her på siden vil jeg fortælle om mine egne erfaringer med forskellige metoder. Jeg er langt fra ekspert eller færdig med at lære, men jeg håber at siden kan være en inspiration til andre, der også gerne vil bage godt brød hjemme.

Surdej eller gær

Siden handler meget om surdej, fordi surdejen er det, der har gjort den største forskel i min egen brødbagning. Brød af surdej har en fantastisk smag og duft, og en virkelig god holdbarhed. Grovbrød bagt med surdej bliver ikke tørre og smuldrende, men er en nydelse at spise - gerne med en god salami eller gedeost. Mmmmm. Og så er surdej let at gå til, fordi den kan opbevares i køleskabet i ugevis uden at man behøver bekymre sig om den. Men man kan også sagtens bage godt brød med gær, det kræver bare nogle andre metoder end de fleste bagebøger præsenterer.

baguetterbaguettersurdejsbrødsurdejsbrødbrødbrød